Σιμόν ντε Μποβουάρ

Η Simone de Beauvoir (Σιμόν ντε Μποβουάρ) γεννήθηκε στο Παρίσι στις 9 Ιανουαρίου 1908. Υπήρξε συγγραφέας, διανοούμενη, υπαρξιακή φιλόσοφος, ακτιβίστρια και φεμινίστρια. Με την παρότρυνση του πατέρα της, ο οποίος έλεγε ότι “Η Σιμόν σκέφτεται σαν άντρας”, σπούδασε μαθηματικά και φιλολογία. Στη συνέχεια σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη όπου και στράφηκε στην πολιτική φιλοσοφία.

Τότε γνώρισε και τον Jean-Paul Sartre. Η σχέση τους ήταν αντισυμβατική, ειδικά για την εποχή. 

Το 1944 έγραψε το “Πύρρος και Κινέας” στο οποίο ασχολείται με την υπαρξιακή ηθική. Συνέχισε το 1947 με το “Η Ηθική της αμφισβήτησης” που είναι ίσως η πιο προσιτή είσοδος στον γαλλικό υπαρξισμό.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο Η Μποβουάρ και ο Σαρτρ ήταν συντάκτες στο περιοδικό “Les Temps modernes” (μετ. Μοντέρνοι Καιροί),το οποίο είχε ιδρύσει ο Σαρτρ με τον Μορίς Μερλό-Ποντί. Για το έντυπο είχαν γράψει σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Κάρλο Λέβι, ο Αλμπέρτο Μοράβια και ο Σάμουελ Μπέκετ. Το ιστορικό έντυπο σταμάτησε να εκδίδεται το 2019 μετά από 74 χρόνια κυκλοφορίας. Η Σιμόν παρέμεινε συντάκτρια του περιοδικού μέχρι τον θάνατο της.


Το πιο εμβληματικό έργο της Simone de Beauvoir είναι “Το Δεύτερο Φύλο”. Πρωτοεκδόθηκε το 1949 και αποτέλεσε βίβλο του φεμινιστικού κινήματος. Ως υπαρξίστρια η Μποβουάρ αποδέχεται την αρχή πως η ύπαρξη προηγείται της ουσίας. Επομένως δεν γεννιέται κανείς γυναίκα, αλλά γίνεται. Το “Δεύτερο Φύλο” αξίζει να ξαναδιαβαστεί ως ορόσημο της ιστορίας του γυναικείου κινήματος.

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ έφυγε από τη ζωή στις 14 Απριλίου του 1986, έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Σαρτρ.

Share this post